Rychlý švestkový koláč recept
Rychlý švestkový koláč má jen jednu nevýhodu. A to tu, že se po něm zapráší, ani nestačí vychladnout.
(celý recept)
Ingredience receptu
- těsto:
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g cukru krupice
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
- 200 g změklého másla
- drobenka:
- tuhé máslo
- polohrubá mouka
- cukr krupice
- švestky
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Cukr s vejci vyšleháme do pěny, pak přidáme změklé máslo, vanilku a nakonec mouku, ve které jsme rozmíchali kypřící prášek. Ušleháme hladké těsto.
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto rozprostřeme do formy a poklademe omytými rozpůlenými švestkami. Švestky posypeme drobenkou, kterou jsme si připravili z másla, mouky a cukru.
Koláč upečeme v předehřáté troubě. Na konci pečení vyzkoušíme špejlí uprostřed koláče, zda se už těsto nelepí. Moučkový cukr na ozdobení hotového koláče není nutný, nahrazuje ho sladká drobenka.