Rychlý oběd recept
Uvařit v co nejkratší době a s minimem ingrediencí báječné jídlo? Kdo by si to nepřál! Pro všechny, kdo bojují s nedostatkem času, je tu recept na bleskový oběd. Masové koule se špenátem v jedné pánvi jsou hotové do půl hodiny, skvěle zasytí a strávníci oblíznou všech deset prstů.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g mletého hovězího masa
- 300 g mletého vepřového masa
- 2 středně velké cibule
- 1 plechovka krájených loupaných rajčat
- 100 g špenátu
- 100 g smetany
- 75 g strouhaného sýra typu Gouda
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce octa - ideálně světlého balzamikového
- sůl
- pepř
- mletá paprika
Způsob přípravy
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V míse smícháme mleté maso s poloviční dávkou cibule, osolíme ho, opepříme a přidáme mletou papriku. Ze směsi tvarujeme masové kuličky rukama namočenýma ve vodě. Mělo by jich být tak kolem 12 kousků. Troubu si mezitím předehřejeme na 200 °C.
Na pánvi nebo v hrnci, které jsou vhodné do trouby, rozpálíme olej a kuličky opékáme dozlatova, trvá to přibližně 5 minut. Pak je vyndáme a uložíme stranou. Do pánve nyní přidáme zbylou cibulku a chvíli ji dusíme. Poté ji posypeme cukrem a pokapeme octem. Přisypeme rajčata z plechovky včetně šťávy, přilijeme smetanu a omáčku dochutíme solí, pepřem a necháme pár minut povařit.
Špenát propereme vodou, osušíme, přidáme ho do omáčky a asi minutu prohřejeme. Do pánve nyní vrátíme masové kuličky. Přidáme nastrouhaný sýr a v předehřáté troubě zapékáme asi 20 minut, dokud sýr nezezlátne. Podáváme samotné nebo s pečivem.