Rychlá buchta na plech recept
Koláč “Milena” je můj oblíbený dezert. Připravený je za chvilku, a i když ho nejčastěji peču v létě, když je k dostání čerstvé ovoce, k duhu přijde i v zimě. Skvělý je totiž i s použitím zmrazené letní ovocné úrody.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- ½ prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- ½ hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- Žmolenka:
- 10 dkg polohrubé mouky
- 5 dkg moučkového cukru
- ½ balení vanilkového cukru
- 5 dkg másla
Způsob přípravy
Suroviny pro těsto smícháme v míse, nalijeme na vymazaný a strouhankou nebo kokosem vysypaný plech.
Nyní přijde na řadu ovoce. Použít lze rybíz, švestky, třešně, borůvky… U menších plodů je lepší, když je předem obalíte v polohrubé mouce. Tím se zajistí, že například rybíz nepropadne příliš hluboko do těsta a zůstane pěkně nahoře na povrchu.
V menší misce smícháme všechny ingredience pro žmolenku, tedy změklé máslo, polohrubou mouku, moučkový a vanilkový cukr. Suroviny hněteme tak dlouho, dokud se vzájemně nepropojí a vytvoří žmolenku. Tou pečlivě posypeme celý povrch plechu.
Troubu předehřejeme na 180°C a koláč pečeme přibližně 35 - 45 minut.