Rychlá boloňská omáčka recept
Omáčky z mletého masa na těstoviny jsou velmi oblíbené, protože jsou raz dva hotové a navíc velmi chutné. V červených variantách omáček s mletým masem hraje prim boloňská omáčka. Recept je léty prověřený, protože se vařila už v 18. století. Boloňskou omáčkou můžete přelít těstoviny jako špagety, tagliatelle či pappardelle. Omáčka se používá i pro přípravu lasagní, a když jí uvaříte kotel, lze ji zavařit do sklenic a později snadno použít.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 plechovka drcených rajčat
- 1 cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička rajského protlaku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička cukru
- trocha červeného vína
- pepř
- sůl
Způsob přípravy
V hrnci zahřejeme olivový olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a orestujeme je.
Do hrnce vložíme mleté maso, které zprudka orestujeme. Pak teplotu stáhneme, přidáme sůl, koření, rajský protlak a drcená rajčata.
Do poloviny prázdné plechovky od rajčat nalijeme vodu a přilijeme ji do hrnce. Vše promícháme a necháme zvolna dusit 20 - 30 minut. .
Hotovou omáčku podáváme s těstovinami nebo ji použijeme do lasagní.