Rybízovo-meruňkový letní koláč recept
Na svačinu, ke kávě nebo čaji se hodí ovocný koláč.
Čerstvé ovoce ze zahrádky nebo z trhu nás přímo vybízí upéct něco dobrého.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 ks vajíčko
- 1 sáček kypřicí prášek s vinným kamenem
- 1ks šlehačka
- 0,5 hrnku rozpuštěného pravého másla
- 1 a ½ hrnku hladké mouky
- 0,75 hrnku cukr krupice
- čerstvé meruňky
- červený rybíz
- + na žmolenku
- cukr krupice
- trochu hladké mouky
- kousek rozpuštěného pravého másla
Způsob přípravy
Ovoce si omyjeme, meruňky rozpůlíme a zbavíme pecek.
Do mísy si nalijeme šlehačku a vyklepneme vajíčko. Metličkou přimícháme kypřicí prášek. Přilijeme rozpuštěné máslo a nasypeme cukr. Promícháme.
Postupně zašleháváme hladkou mouku. Vše zapracujeme a nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na pečení. Rozetřeme do všech stran. Nahoru poklademe půlky meruněk a rybíz bez stopky.
V misce si propracujeme trochu cukru, rozpuštěného másla a mouky. Ovoce posypeme žmolenkou a dáme péct do trouby. Dobrou chuť.