Ruský boršč recept
Kdo by neznal ruský boršč? Velice chutný vývar s kořenovou zeleninou a dalšími přísadami.
V zimních měsících nás příjemně zahřeje.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 0,2 kg:pěkné brambory
- 0,1 kg:kuchyňská cibule
- 2 polévkové lžíce:rajský protlak
- 5 kuliček:černý pepř – celý
- černý pepř – mletý
- kopr
- 0,2 kg:zelí
- sůl
- voda
- tuk
- petrželka - hladkolistá
- 2 stroužky:český česnek
- smetana - kysaná
- bobkový list
- 1/2 kg:hovězí maso (s kostí)
- 0,3 kg:červená řepa
- 0,1 kg:mrkev
Způsob přípravy
Z hovězího masa (nejlépe s kostí) si uvaříme silný vývar. Vaříme v nezakrytém hrnci cca 90 minut. Pěnu v průběhu sundaváme. Nezapomeneme přidat sůl. Asi čtvrt hodiny před koncem vložíme koření.
Hotový vývar si slijeme přes síto. Na prkénku si rozkrájíme uvařené hovězí maso. Rozkrájíme i brambory. Obě suroviny vrátíme zpět do hrnce a povaříme. Potom přidáme rozsekané zelí. Pokračujeme ve vaření.
Na struhadle si rozstrouháme mrkev a červenou řepu. V druhém hrnci si na tuku důkladně orestujeme cibuli. Přisypeme řepu a mrkvičku. Zalijeme trochou hovězího vývaru. Nyní přijde na řadu rajský protlak a trochu mletého pepře. Zamícháme, osolíme a vaříme. Ochutnáme. Až bude zelenina akorát, přendáme vše do hlavního hrnce s vývarem. Zamícháme.
Nůžkami na bylinky si nastříháme omytou petrželku, kopr a přisypeme do hrnce. Již nevaříme. Prolisujeme česnek. Hrnec přiklopíme a na chviličku odložíme k propojení chutí bylinek.
Nandáme do talířů, ozdobíme kopečkem kysané smetany a podáváme.