Rozmarýnové brambory z trouby recept
Brambory opečené v troubě nemají chybu, a když k nim přidáte snítky čerstvého rozmarýnu, budou navíc nádherně vonět. Opečené brambory se hodí jako příloha k masu, chutnají ale dobře i v kombinaci například s dušenou zeleninou. Před vložením do trouby je dobré brambory předem trochu povařit v horké vodě. Zkrátí se tím doba pečení. Tento krok však lze vynechat. Potom je ale třeba počítat s tím, že si brambory v troubě poleží o dost déle.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 800 g brambor
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 snítky čerstvého rozmarýnu
- sůl
Způsob přípravy
Brambory umyjeme, pokud se jedná o rané brambory, není třeba je loupat. V ostatních případech brambory oloupeme. Hlízy rozpůlíme a nakrájíme na tenčí měsíčky. Pokud vybereme brambory menších odrůd, stačí je jen rozpůlit.
Umyté brambory vložíme do hrnce, zalijeme je vodou tak, aby byly potopené, vodu osolíme, okmínujeme, přivedeme k varu a brambory vaříme 6 - 8 minut. Pak vodu scedíme a brambory rozložíme na plech vyložený pečícím papírem.
K bramborám prolisujeme česnek, zakapeme je olejem, lehce je posolíme, přidáme snítky rozmarýnu, směs promícháme a rovnoměrně ji na plechu rozložíme.
Brambory pečeme v troubě předehřáté na 200°C, přibližně 20 - 30 minut.