Rohlíky z bezlepkové mouky recept
Rohlíky z bezlepkové mouky jsou nejlepší úplně čerstvé. Ty kupované se s nimi nedají vůbec srovnávat. Domácí pečivo je prostě domácí pečivo.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g universální bezlepkové mouky
- 60 g rozpuštěného vepřového sádla
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 400 ml teplé vody
- 2 lžičky sušeného droždí
- špetka kmínu
- špetka hrubé soli
Způsob přípravy
Připravíme si kvásek smícháním droždí, cukru, lžíce mouky a 1 dl vlažné vody. Na teplém místě necháme kvásek asi 15 minut. Mezitím v míse smícháme mouku se solí a sádlem, přidáme kvásek a zbytek teplé vody.
Důkladně uhněteme hladké těsto, pak mísu přikryjeme čistou utěrkou a nechámeho až 2 hodiny kynout na teplém místě. Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z každé poloviny uválíme kruh, který rádlem nakrájíme na čtvrtiny.
Z každé čtvrtiny vytvarujeme rohlík tak, že ji srolujeme od základny ke špičce a pak ohneme do tvaru rohlíku. Rohlíky naskládáme na vymazaný plech a necháme ještě asi 20 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 240 stupňů.
Nakonec vykynuté rohlíky posypeme troškou kmínu a hrubé soli a pečeme v předehřáté troubě 15 až 20 minut.