Rizoto se zeleným chřestem recept
Chřest má sezónu na jaře, a protože je tahle křehká zelenina velmi chutná a navíc zdraví prospěšná, neměli bychom ji v jídelníčku vynechávat. Chřest posiluje imunitu, stimuluje krvetvorbu a dobře dělá i cévám. Přípravy chřestu se není třeba bát, stačí jen dodržet pár pravidel. V kombinaci s rýží vytvoří tato zelenina výtečný a zdravý oběd nebo večeři.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 svazek zeleného chřestu
- 300 g rýže pro rizoto (Arborio, Carnaroli)
- 100 ml suchého bílého vína (příp. vody)
- 800 ml vývaru (lze i z kostky)
- 75 g strouhaného parmezánu
- 2 šalotky
- 40 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukru
- mletý černý pepř
- sůl
- čerstvá petrželka
Způsob přípravy
Chřest umyjeme, odřízneme dřevnatý konce a spodní část stonků oloupeme. Stonky nakrájíme na asi 3 cm kousky a hlavičky odřízneme. Do hrnce dáme vařit litr vody, přidáme sůl a cukr. Jakmile začne voda vřít, vložíme do ní nakrájený chřest a povaříme ho 8 - 10 minut. Poté vodu opatrně scedíme, chřest vyjmeme a necháme ho na sítu okapat.
Ve vyšší pánvi rozehřejeme polovinu množtví másla a olivový olej, přidáme najemno nakrájenou šalotku a krátce ji orestujeme. Když zesklovatí, přisypeme k ní nepropláchnutou rýži a společně je minutu, dvě restujeme. Rýže nesmí zhnědnout!
Rýži zalijeme vínem, chvilku ji podusíme dokud se alkohol nevypaří, a pak do pánve postupně naléváme vývar. Rizoto vždy promícháme. Snížíme teplotu, pánev nezakrýváme pokličkou a rýži necháme asi 15 - 20 minut vařit. Pokud by se tekutina příliš rychle vypařovala a rýže stále nebyla měkká, můžeme přidat vývar nebo vodu.
Do uvařené rýže přimícháme zbylé máslo, nastrouhaný parmazán, nasekanou petrželku a nakonec vmícháme uvařený chřest.