Rizoto s žampiony recept
Rizoto s žampiony voní houbami a česnekem. A že je to lákavá vůně! Použitý hrášek může být čerstvý i mražený.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g žampionů
- 150 g hrášku
- 2 stroužky česneku
- 300 g rýže Arborio nebo Carnaroli
- 200 g plátkového sýra Gouda
- 400 ml vody
- olivový olej
- kukuřičná strouhanka
- mořská sůl
- mletý černý pepř
Způsob přípravy
Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Na vyšší pánvi zahřejeme 2 lžíce oleje a přidáme houby nakrájené na plátky. Pak přidáme utřený česnek, špetku soli a pepře, a za občasného míchání podusíme žampiony doměkka.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Ve velké míse smícháme uvařenou rýží s žampiony a hráškem. Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
Do mísy pak rozprostřeme vrstvu rýžové směsi, poklademe ji plátky sýra, na něj další vrstvu rýže. Tak vrstvy střídáme, poslední by měla být vrstva sýra.
V předehřáté troubě zapékáme rizoto tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí. Hotový pokrm vyjmeme z trouby a hned podáváme.