Rizoto recept
Rizoto známe asi každý. Tenhle tradiční italský pokrm vyžaduje speciální druh rýže. U nás dostanete třeba Arborio a Carnaroli. V každé případě by to měla být rýže kulatozrnná.
Ingredience receptu
- 300 g rýže
- 200 ml suchého bílého vína
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 g parmezánu
- 1 velká cibule
- 1 lžíce másla
- olivový olej
- sůl
- zelená petrželka
Způsob přípravy
V hrnci na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Pak přidáme rýži a všechno za stálého míchání krátce orestujeme.
K rýži přidáme bílé víno a dusíme ji , dokud se víno nevyvaří. Pak postupně po částech doléváme vývar a rýži za stálého míchání dusíme do měkka.
Do hotového rizota vmícháme máslo a nastrouhaný sýr, a podle chuti ho osolíme. Na talíři pak každou porci ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou.