Recept na dokonalé nakynuté houskové knedlíky recept

Tomáš Rohlena

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření240 minPočet porcí4 porce

Tento recept na houskové knedlíky představuje tradiční českou přílohu, která se pyšní svou nadýchanou a jemnou strukturou. Tyto knedlíky jsou ideální volbou nejen pro každodenní jídla, ale také pro slavnostní příležitosti. Skvěle doplní jakékoliv omáčky a pečené maso, čímž obohatí každý stůl svou chutí a texturou.

Ingredience receptu

  • 1 lžička cukr
  • 20 g sůl
  • 2 ks vejce
  • 500 ml mléko
  • 20 g droždí
  • 1 kg polohrubá mouka
  • 2 ks rohlík (starší)


Způsob přípravy

Mléko zahřejeme na teplou teplotu, ale nesmí být horké.

Přibližně 100 ml mléka nalijeme do misky, drobně rozdrobíme do něj droždí a přidáme cukr. Poté necháme kvásek na teplém místě vzejít.

Rohlíky rozkrájíme na malé kousky.

Mezitím mouku prosijeme, přidáme sůl a promícháme ji s moukou.

Zbouráme vejce, přidáme teplé mléko a aktivovaný kvásek.

Pečlivě zpracujeme těsto. Jestliže bude příliš pevné, přidáme trochu teplého mléka. Na závěr vmícháme kostičky rohlíků.

Těsto na knedlíky posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a ponecháme kynout na teplém místě asi jednu hodinu.

Následně těsto rozdělíme na 3 až 4 rovné části, znovu je prohněteme a vytvarujeme z nich knedlíky.

Necháme kynuté knedlíky odpočívat přibližně 15 minut a poté je vaříme 20 minut. Po deseti minutách je otočíme.

Uvařené kynuté houskové knedlíky okamžitě propícháme vidlicí, aby se nesrazily.

Nakrájíme kynuté houskové knedlíky na plátky a servírujeme je jako přílohu k gulášům, omáčkám nebo k zelí.

Při přípravě houskových knedlíků můžete použít několik užitečných rad. Před vařením chleba je dobré je pokrájet na menší kostičky a nechat je několik hodin vyschnout, aby se lépe nasákly těstem. Můžete také vyzkoušet přidat do těsta trochu másla nebo oleje, což mu dodá jemnější chuť. Při vaření knedlíky pravidelně otáčejte a vařte je na mírném plameni, aby se dobře provařily a nevytvořily se hrudky. Po uvaření je nechte chvíli odstát, aby se správně "ustálily".

Knedlíky budou vzdušnější, když droždí nejprve rozpustíme v misce s lžičkou vlažného mléka a po rozpuštění přidáme ještě trochu mléka pro lepší kynutí. Také je výborné, když místo části mléka použijeme minerální vodu.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Recept na dokonalé nakynuté houskové knedlíky recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Podobné recepty jako Recept na dokonalé nakynuté houskové knedlíky

Pečené brambory s jarní cibulkou
Rychlé ovesné placky
Velikonoční nádivka
Tarhonya
Plněná dýně (harmoniky / vějířky) mletým masem
Kari placičky z kokosového mléka


×