Recept na dokonalé nakynuté houskové knedlíky recept
Tento recept na houskové knedlíky představuje tradiční českou přílohu, která se pyšní svou nadýchanou a jemnou strukturou. Tyto knedlíky jsou ideální volbou nejen pro každodenní jídla, ale také pro slavnostní příležitosti. Skvěle doplní jakékoliv omáčky a pečené maso, čímž obohatí každý stůl svou chutí a texturou.
Ingredience receptu
- 1 lžička cukr
- 20 g sůl
- 2 ks vejce
- 500 ml mléko
- 20 g droždí
- 1 kg polohrubá mouka
- 2 ks rohlík (starší)
Způsob přípravy
Mléko zahřejeme na teplou teplotu, ale nesmí být horké.
Přibližně 100 ml mléka nalijeme do misky, drobně rozdrobíme do něj droždí a přidáme cukr. Poté necháme kvásek na teplém místě vzejít.
Rohlíky rozkrájíme na malé kousky.
Mezitím mouku prosijeme, přidáme sůl a promícháme ji s moukou.
Zbouráme vejce, přidáme teplé mléko a aktivovaný kvásek.
Pečlivě zpracujeme těsto. Jestliže bude příliš pevné, přidáme trochu teplého mléka. Na závěr vmícháme kostičky rohlíků.
Těsto na knedlíky posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a ponecháme kynout na teplém místě asi jednu hodinu.
Následně těsto rozdělíme na 3 až 4 rovné části, znovu je prohněteme a vytvarujeme z nich knedlíky.
Necháme kynuté knedlíky odpočívat přibližně 15 minut a poté je vaříme 20 minut. Po deseti minutách je otočíme.
Uvařené kynuté houskové knedlíky okamžitě propícháme vidlicí, aby se nesrazily.
Nakrájíme kynuté houskové knedlíky na plátky a servírujeme je jako přílohu k gulášům, omáčkám nebo k zelí.
Při přípravě houskových knedlíků můžete použít několik užitečných rad. Před vařením chleba je dobré je pokrájet na menší kostičky a nechat je několik hodin vyschnout, aby se lépe nasákly těstem. Můžete také vyzkoušet přidat do těsta trochu másla nebo oleje, což mu dodá jemnější chuť. Při vaření knedlíky pravidelně otáčejte a vařte je na mírném plameni, aby se dobře provařily a nevytvořily se hrudky. Po uvaření je nechte chvíli odstát, aby se správně "ustálily".
Knedlíky budou vzdušnější, když droždí nejprve rozpustíme v misce s lžičkou vlažného mléka a po rozpuštění přidáme ještě trochu mléka pro lepší kynutí. Také je výborné, když místo části mléka použijeme minerální vodu.











