Rebarborový krémový koláč recept
Tento skvělý jarní koláč zmizí z vašeho než řeknete švec. Při přípravě nepoužívejte elektrický mixér, protože díky mechanickému míchání se do těsta dostane příliš mnoho vzduchu. Stonky rebarbory nakrájejte na velké a dlouhé stonky, aby krásně drželi na vrchu koláče.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 polévkové lžíce rozpuštěného nesolené máslo, zchlazené do pokojové teploty
- 1 hrnek polohrubá mouky
- ¾ lžička prášek na pečení
- ½ lžička soli
- 2 velká vejce
- 1 vaječný žloutek
- 1½ šálky cukru a další na posypání
- ¼ šálku zakysané smetany
- 2 polévkové lžíce tmavého rumu
- 2 lžičky jemně strouhané citronové kůry (bio citron)
- cca 13 stonků rebarbory, podélně rozpůlené, jsou-li silné
Způsob přípravy
Předehřejte troubu na 350 °C. Rozpusťte si máslo a dejte ho stranou vychladnout. Ve střední misce si rozmíchejte prášek do pečiva, sůl a jeden šálek polohrubé mouky. Přidejte žloutek a ½ šálku cukru a pořádně promíchejte. V malé misce rozšlehejte rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu, rum a citronovou kůru. Potom směs s máslem pomalu zapracujte do směsi s vejci. Nakonec přidejte suché přísady a rukama je pořádně zapracujte dokud není těsto hladké. Vymažte si formu na koláč máslem a vysypeme moukou a dejte do ni těsto. Nechte na cca 10 minut odpočinout.
Nakrájenou rebarboru na delší plátky uspořádejte na těsto, netlačte ovoce příliš do těsta, jen ho na něj položte. Nakonec vše posypeme cukrem a dáme do trouby péct na 45-55 minut dokud koláč není do zlatova. Vyjměte koláč z trouby a po vychladnutí můžete servírovat.