Rebarborová limonáda recept
Tento sladko - kyselý osvěžující nápoj se hodí zejména pro teplé dny, ale určitě potěší i jako drink k zahradnímu grilování s přáteli. S rebarborou je třeba zacházet opatrně, protože obsahuje i jedovatou kyselinu šťavelovou, a proto je vhodné konzumovat ji jen v době její sezóny - tedy přibližně od poloviny května do poloviny června -, kdy jí rostlina obsahuje nejméně.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g rebarbory
- 50 g třtinového cukru
- ½ citronu
- 400 ml vody
- 250 g čerstvých jahod
- 1 l perlivé vody
- med na doslazení
- kostky ledu
Způsob přípravy
Rebarborové řapíky omyjeme a nakrájíme. Do hrnce nasypeme cukr, kousky rebarbory, vše promícháme a necháme asi 20 - 30 minut odpočinout. Poté přidáme nastrouhanou kůru z citronu společně s vymačkanou šťávou a vše zalijeme vodou. Směs necháme krátce projít varem a potom na mírném ohni asi 20 minut probublávat.
Jahody omyjeme a pár kousků odložíme stranou. Později poslouží jako ozdoba. Zbytek jahod přisypeme k rebarborové směsi a dalších 10 minut je společně povaříme.
Uvařenou směs rozmixujeme tyčovým mixérem, pyré dochutíme šťávou z citronu, medem a necháme vychladnout.
Džbánek nebo jinou nádobu do poloviny naplníme vychladlým pyré a zalijeme perlivou vodou. Sklenice plníme nejprve kostkami ledu a pak tekutinou. Pro ozdobu použijeme nakrájené plátky jahod, které jsme si odložili stranou.