Rebarborový koláč se zázvorem recept
Rebarborový koláč se zázvorem je hebký, vlahý moučník, který v rebarborové sezóně určitě upečte. Je lehce navinulý a s přidaným kořením neobvyklý a výborný.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g hl. mouky smíchané s 1 kypřícím práškem
- 300 g stonků rebarbory
- 2 lžičky koření (kardamon nebo skořice)
- 1 lžička jedlé sody
- 100 g třtinového cukru
- 50 g změklého másla
- 1 lžička mletého zázvoru
- 250 g zlatého sirupu (golden syrup)
- 2 vejce
- moučkový cukr na posypání
Způsob přípravy
Rebarborový koláč se zázvorem je hebký, vlahý moučník, který v rebarborové sezóně určitě upečte. Je lehce navinulý a s přidaným kořením neobvyklý a výborný. Nejprve připravíme těsto. Utřeme máslo s tmavým cukrem a zlatým sirupem. Mouku ve zvláštní míse smícháme s kypřícím práškem, mletým zázvorem a kořením. Jedlou sodu rozpustíme ve vroucí vodě (asi 200 ml). Do mísy s moukou přidáme krém z másla, cukru a sirupu, rozšlehaná vejce a opatrně přidáváme vodu se sodou.
Uhněteme ze všeho hladké těsto. Rebarborové stonky oloupeme, nakrájíme na centimetrové špalíčky a lehce vmícháme do připraveného těsta. Těsto nalijeme do koláčové formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali trochou mouky a pečeme asi 60 minut. Pomocí párátka zjistíme, zda je koláč upečený. Píchneme párátkem doprostřed koláče a pokud ho vytáhneme suché, je koláč hotový. Před nakrájením posypeme moučkovým cukrem.