Řapíkatý celer recept
Tento druh celeru je křehoučký a jeho chuť a vůně je mnohem jemnější než u běžného celeru. U řapíkaté varianty platí, že čím světlejší rostlinka je, tím je i chutnější. Využít se dá prakticky skoro celá. Řapíky se dají zapékat nebo jíst syrové, třeba v salátu. I jeho listy lze přisypat do salátu nebo jimi ozdobit již hotové pokrmy. U nás doma je populární zapečená varianta této zeleniny, se šunkou a sýrem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 balení řapíkatého celeru
- 100 g šunky
- 100 g tvrdého sýra typu ementál nebo čedar
- 100 g másla
- pepř
Způsob přípravy
Celer zbavíme listů, omyjeme, osušíme a nakrájíme na stejně dlouhé tyčinky. Ty vaříme v mírně osolené vody, asi 5 minut.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Než se trouba rozehřeje, necháme na sítku celer okapat, sýr nastrouháme a šunku nakrájíme na proužky. V menším kastrůlku rozehřejeme máslo.
Do zapékací misky rozprostřeme okapaný celer, polijeme ho rozehřátým máslem, lehce ho osolíme a dochutíme čerstvě umletým pepřem. Posypeme šunkou a sýrem a dáme ho zapéct do trouby. Hotový je v momentě, kdy se sýr roztaví.