Rajský protlak domácí recept
Protlak z rajčat se hodí k dohušťování omáček, polévek i masových ragú. V české kuchyni není rajský protlak nic nového, naopak! V dobách socialismu byl společně s kečupem stálicí a ani po revoluci se na něj nezapomnělo. Rajčatový protlak je koncentrovanější než rajčatové pyré, a také více zahušťuje. Domácí protlak nalijeme do sklenic a sterilizujeme. Vydrží pak dlouhé měsíce čerstvý. A bez konzervantů!
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,5 kg zralých rajčat
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce mletého bílého pepře
Způsob přípravy
Rajčata umyjeme, nakrájíme na kostičky, nasypeme do hrnce a přibližně 10 minut je dusíme, dokud nezměknou.
Horká rajčata propasírujeme přes síto, čistou omáčku zachytíme do hrnce a opět ji deset minut provaříme.
Protlak ochutíme solí, pepřem a nádobu s protlakem vložíme do spodní části trouby předehřáté na 150°C.
Protlak necháme odpařovat až do úplného zhoustnutí. Horký naléváme do sklenic, které uzavřeme a sterilujeme čtvrt hodiny při teplotě 80°C.