Rajčatový galette recept
Rajčatový galette
Oslavte léto tímto lahodným jídlem plným italských chutí.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Pečící forma na koláč
- 2 šálky polohrubé mouky
- 2 lžičky kvalitní soli
- ¾ šálku chlazeného nesoleného másla, nakrájeného na kousky
- 1 polévková lžíce jablečného octa
- 250 g kvalitních rajčat nakrájených na plátky
- 2 stroužky česneku nakrájeného na tenké plátky
- ½ hrnku nastrouhaného tvrdého sýru (čedar nebo gouda)
- 1 velké vejce
- Kvalitní sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 1 citron
- 1 polévková lžíce jemně nasekané pažitky
Způsob přípravy
V míse smíchejte 2 šálky mouky a 1¼ lžičky soli. Přidáme máslo a mícháme dokud se směs pořádně nespojí.
Těsto dejte do velké mísy a pokapejte octem a přilejte ¼ šálku ledové vody. Pořádně promíchejte dokud se směs nespojí do formy chlupatého těsta. Těsto pořádně uhněťte a nechte zabalené do fólie odpočinout v lednici na dvě hodiny.
Předehřejte troubu na 400 °C. Ve velké míse smíchejte rajčata, česnek a zbývající 1 soli. Nechte 5 minut odpočinout (rajčata začnou uvolňovat vodu). Oddělte rajčatovou vodu a směs vysušte papírovými ručníky.
Rozbalte těsto a rozválejte, hotové těsto vložte do pečící formy. Na těstě ponechejte delší okraj, který se nakonec přehne dovnitř. Na těsto nasypte sýr a položte připravená rajčata, posypte česnekem. Nakonec okraj přehneme přibližně 3 cm dovnitř přes rajčata a sýr. Těsto potřeme vejcem, osolíme a opepříme. Takto připravený galette dáme na 10 min odpočinout do mrazáku.
Galette pečte 55-60 min dokud není těsto zlatohnědé. Jakmile máte hotovo navrch nastrouhejte citronovou kůru a posypte nakrájenou pažitku.