Rajčatová polévka s para ořechy recept
Receptů na polévku z rajských jablek je nepřeberné množství. Stačí si jen vybrat! Tento recept je vylepšený o para ořechy, které jsou bohatým zdrojem proteinů a vitamínu E. Díky nim získá polévka přidanou hodnotu, kterou ocení naše zdraví.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg rajčat
- 1 červená paprika
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml vývaru (nebo bio bujónovou kostku)
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu (nebo ½ lžičky sušeného)
- 5 snítek čerstvého tymiánu (nebo 2 lžičky sušeného)
- 2 - 3 lžíce jablečného octa
- 1 lžička třtinového cukru
- 100 g para ořechů
- šťáva z ½ citronu
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Papriku umyjeme, osušíme, rozkrojíme napůl, zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno. Rajčata umyjeme, vyřízneme “bubáky” a nakrájíme na menší kostičky. Rozmarýn a tymián umyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Lístky a jehličky otrháme a nasekáme nadrobno.
V hrnci rozpálíme olej, přisypeme nakrájenou cibuli a česnek a pár minut je restujeme. Přidáme rozmarýn, tymián, rajčata, papriku a dalších asi pět minut vše smažíme. Směs zalijeme vývarem a pod pokličkou povaříme asi čtvrt hodiny.
Polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a dochutíme solí, pepřem a octem.
Para ořechy vložíme do mixéru společně s pár lžícemi vody, šťávou z citronu, olivovým olejem a do hladka je rozmixujeme.
Na talíř servírujeme polévku, kterou pokapeme krémem z ořechů.