Pouťové koláčky recept
Pouťové koláčky s makovou, povidlovou, tvarohovou nebo jablečnou náplní chutnají jako od ty od babičky. A nejen o pouti. Náplň si vyberte podle své chuti. My jsme použili dva druhy povidel.
(celý recept)
Ingredience receptu
- těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 300 g změklého másla
- 100 g cukru krupice
- 1 citron
- 3 vejce
- 100 ml mléka
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- drobenka:
- 80 g hrubé mouky
- 80 g cukru krupice
- 50 g tuhého másla
- povidla švestková
- povidla jablečná
- oloupané mandle
Způsob přípravy
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme a nasypeme do velké mísy, přidáme kvásek, lžíci nastrouhané citronové kůry, špetku soli, změklé máslo, zbytek cukru a vejce. Uhněteme hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme půl hodiny kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme pomoučený vál, vyválíme z něho válečky a z těch odkrojujeme malé kousky. Z každého kousku vytvoříme kuličku. Kuličky těsta naskládáme na plech vymazaný máslem dále od sebe.
Dno skleničky pokaždé namočíme do mouky a kuličku jím rozplácneme do tvaru koláčku s okraji. Do vytvořeného důlku dáme jablečná a švestková povidla a doprostřed koláčku půlku mandle. Okraje koláčku potřeme rozšlehaným vejcem.
Z mouky, cukru a tuhého másla vyrobíme pomocí prstů drobenku. Pomocí lžičky pak každý koláček drobenkou posypeme. Plech vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme dokud okraje koláčků nezezlátnou.