Sdílet:

Pouťové koláčky recept

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření90 minPočet porcí10 porcí

Pouťové koláčky s makovou, povidlovou, tvarohovou nebo jablečnou náplní chutnají jako od ty od babičky. A nejen o pouti. Náplň si vyberte podle své chuti. My jsme použili dva druhy povidel.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • těsto:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 300 g změklého másla
  • 100 g cukru krupice
  • 1 citron
  • 3 vejce
  • 100 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • drobenka:
  • 80 g hrubé mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 50 g tuhého másla
  • povidla švestková
  • povidla jablečná
  • oloupané mandle


Způsob přípravy

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme a nasypeme do velké mísy, přidáme kvásek, lžíci nastrouhané citronové kůry, špetku soli, změklé máslo, zbytek cukru a vejce. Uhněteme hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme půl hodiny kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme pomoučený vál, vyválíme z něho válečky a z těch odkrojujeme malé kousky. Z každého kousku vytvoříme kuličku. Kuličky těsta naskládáme na plech vymazaný máslem dále od sebe.

Dno skleničky pokaždé namočíme do mouky a kuličku jím rozplácneme do tvaru koláčku s okraji. Do vytvořeného důlku dáme jablečná a švestková povidla a doprostřed koláčku půlku mandle. Okraje koláčku potřeme rozšlehaným vejcem.

Z mouky, cukru a tuhého másla vyrobíme pomocí prstů drobenku. Pomocí lžičky pak každý koláček drobenkou posypeme. Plech vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme dokud okraje koláčků nezezlátnou.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Pouťové koláčky recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Pouťové koláčky.
Nebo hledejte podobné podle části názvu pouťové koláčky .
Hledat podobné recepty na internetu jako Pouťové koláčky
For Gastro 2022


×