Pórkový krém recept
Hustý pórkový krém je lahodná polévka, zdravá, plná zeleniny, vitamínů a minerálních látek. Samotná je skvělá, ale můžete k ní přidat i čerstvé pečivo.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 velký pórek
- 1 mrkev
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 3 brambory
- 100 ml smetany
- 1 lžíce másla
- sůl
- pepř
- voda nebo vývar
- jarní cibulka nebo pažitka na zdobení
Způsob přípravy
Pórek a jarní cibulky důkladně očistíme a nakrájíme na nudličky. V hrnci rozehřejeme máslo a krátce na něm nakrájený pórek a cibulku orestujeme. Během míchání přidáme utřený česnek a na kolečka nakrájenou mrkev.
Asi po 5 minutách zeleninu zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory, špetku soli a pepře a polévku přivedeme k varu.
Vaříme ji, dokud brambory nezměknou. Pak vše rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém. Přidáme smetanu a už jen prohřejeme a podle potřeby osolíme.
Při podávání pórkový krém ozdobíme nasekanou jarní cibulkou nebo pažitkou.