Pórková polévka krémová recept
Zeleninové polévky jsou snadné, lehce stravitelné a ta z pórku patří k velmi oblíbeným. V krémové úpravě se dá pórková polévka servírovat jako vydatný předkrm. Když budete k polévce podávat pečivo, může být i sytou večeří.
Ingredience receptu
- 1 pórek
- 1 mrkev
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 stroužek česneku
- 2 šalotky
- 900 ml vývaru (přípr. bujónová kostka)
- 80 ml smetany na vaření (12%)
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- mletý černý pepř
- sůl
Způsob přípravy
Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky nebo kolečka. Šalotku očistíme a nakrájíme nadrobno. Česnek zbavíme slupky a rozmáčkneme ho plochou stranou nože.
V hrnci rozpálíme olej, přidáme zeleninu, zmírníme plamen a restujeme ji pár minut. Pak přidáme šalotku, česnek, vše promícháme a další 3 minuty opékáme. Základ zalijeme vývarem.
Polévku dle chuti osolíme, opepříme a vaříme ji tak dlouho, dokud zelenina nezměkne. Pak ji rozmixujeme ponorným mixérem do hladkého krému, přilijeme smetanu a polévku krátce prohřejeme.
Pórkovou polévku podáváme ozdobenou nasekanou petrželkou a kdo má rád oříšky, může přidat pár opražených piniových oříšků nebo slunečnicových semínek.