Pórková polévka recept
Pórková polévka má svou typickou svěží chuť. Když použijete na zahuštění bezlepkovou jíšku, budou si na ní moci pochutnat i ti co nesnáší lepek.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 pórky
- 2 stroužky česneku
- máslo
- sůl
- mletý černý pepř
- zakysaná smetana
Způsob přípravy
Na másle krátce osmahneme na tenké kroužky nakrájený pórek. Pak ho zalijeme vývarem, přidáme utřený česnek, špetku soli a pepře a vše vaříme 15 až 25 minut.
Když je pórek měkký, jednu třetinu odložíme děrovanou naběračkou na talíř a zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak polévku znovu přivedeme k varu a zahustíme ji moukou rozmíchanou v trošce vody..
Krátce povaříme, vrátíme odložený pórek a polévku zjemníme zakysanou smetanou. Podle chuti ji pak ještě osolíme a opepříme. Můžeme k polévce připravit opečené chlebové krutony nebo čerstvé pečivo.