Pórek zapečený se sýrem recept
Pro tento bezmasý pokrm se hodí zejména pórky menší, které mají výraznější chuť, než jejich větší “bratříčci”. Pro zapékání můžeme zvolit i různé druhy sýrů - plísňové, balkánský, fetu, čedar…
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 - 4 menší póry
- 150 g másla
- 250 ml smetany na vaření
- 100 g parmezánu (nebo 150 g jiného tvrdého sýra)
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- bílý pepř
- citronová šťáva
Způsob přípravy
Pórky podélně rozpůlíme, odřízneme kořínky i nejtmavší část a zeleninu pečlivě propláchneme vodou.
V hrnci přivedeme k varu vodu, jemně ji osolíme, přidáme pár kapek citronové šťávy a pórky v ní pět minut povaříme.
V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme ho moukou, jíšku krátce osmahneme, zalijeme studenou smetanou a pečlivě rozmícháme. Poté základ dochutíme solí, bílým pepřem a omáčku za občasného míchání povaříme asi 10 - 15 minut, dokud nezhoustne. Pokud by byla omáčka příliš hustá, zředíme ji trochou vody.
Troubu předehřejeme na 180°C. Pórek vyskládáme do zapékací misky, přelijeme ho omáčkou, posypeme sýrem a zapečeme. Pokrm je hotový, když sýr získá zlatavý nádech.
Zapečené pórky podáváme s pečivem nebo vařeným bramborem.