Pomerančový koláč z mandlové mouky recept
Pomerančový koláč z mandlové mouky je lehounký a voňavý. Pokud použijete bezlepkový prášek do pečiva, upečete skvělý bezlepkový zákusek.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 velký zralý citron
- 1 velký zralý pomeranč
- 4 vejce
- 175 g mletých mandlí
- 175 g cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- moučkový cukr na posypání
Způsob přípravy
Pomerančový koláč z mandlové mouky je lehounký a voňavý. Pokud použijete bezlepkový prášek do pečiva, upečete skvělý bezlepkový zákusek. Pomeranč a citron důkladně omyjeme , vložíme do hrnce, zalijeme je vodou a tu přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme a ovoce povaříme půl hodiny. Po této době pomeranč a citron vyndáme z vody a necháme vychladnout. Pak oba plody rozpůlíme a odstraníme z nich jádra a dužinu.Obě kůry důkladně rozmixujeme v mixéru. Mezitím troubu předehřejeme na 170 stupňů. V míse ušleháme vejce s cukrem a olivovým olejem, postupně pak přidáme prášek do pečiva a mleté mandle.
Nakonec přidáme rozmixované ovocné kůry a důkladně vše ušleháme. Formu na koláč vyložíme pečícím papírem a vymažeme olejem. Vlijeme do ní těsto a v předehřáté troubě zvolna pečeme asi 60 minut dozlatova. Když je koláč upečený, měl by být na dotek prstu pružný.Necháme ho ve formě vychladnout a až pak vyklopíme. Hotový moučník posypeme moučkovým cukrem. Hotový moučník můžeme podávat s plátky pomeranče, nebo se sezónním ovocem,jako jsou jahody nebo borůvky.