Pomazánka z řepy a cizrny recept
Mazací sýry už vás nebaví a vy hledáte odpověď na otázku: co natřít na pečivo? Řešením může být tato velmi zdravá, ale také chutná pomazánka, která je připravená podle receptu paní Francové - kuchařky ze Svatojánu. Pomazánku lze ještě vylepšit, například opraženými oříšky, které použijeme na ozdobu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 100 g cizrny
- 1 menší červená řepa
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 lžíce octa (ideálně jablečného)
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- ½ lžičky drceného římského kmínu
- ½ lžičky koriandru
- ½ lžičky pepře
- sůl
Způsob přípravy
Cizrnu a řepu lze použít v předvařené formě. Příprava pomazánky se tak o dost urychlí. Kdo zvolí sušenou cizrnu a čerstvou variantu řepy, ten bude mít proces trochu pracnější. Sušenou cizrnu je třeba den dopředu namočit, druhý den slít a do měkka uvařit v čisté vodě. Čerstvou řepu je nutno oloupat (kdo nechce mít červené ruce, ať použije gumové rukavice) a též uvařit v čisté vodě do měkka.
Obě ingredience necháme vychladnout. Pokud máme předvařenou variantu, stačí slít tekutinu. Řepu i cizrnu vložíme do mixéru, osolíme, přidáme očištěné stroužky česneku, nakrájenou cibuli, ocet, droždí, římský kmín, pepř a koriandr.
Vše rozmixujeme do hladké konzistence. Pokud se budou přísady v mixéru “bránit”, přidáme trochu vody, aby šlo mělnění snadněji.
Pomazánku namažeme na celozrnné pečivo a pro ozdobu ji můžeme posypat na sucho opraženými oříšky.