Poke bowl s lososem recept
Na Havaji slovo „poke“ znamená „sekat na kousky“, což odkazuje k hlavní úpravě pokrmu – většina surovin v misce je pokrájená na kousky velikosti sousta. Samozřejmě existují různé verze pokrmu: součástí základní varianty je vařená rýže, syrový marinovaný žlutoploutvý tuňák, losos, krevety, koriandr, sezamová semínka a nakrájená syrová zelenina (okurka, mrkev, avokádo, ředkvičky) a ovoce (mango) podle chuti. Obvykle se přidávají i nezralé sójové boby edamame, které se ovšem krátce tepelně upravují – pár minut se povaří nebo osmahnou. Můžete přidat také kešu oříšky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 hrnky uvařené sushi rýže (může být i jasmínová)
- 320 g lososa ( filet bez kůže )
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 avokádo
- 1 svazek ředkviček
- 1 salátová okurka
- 2 mrkve
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička medu
- 200 g salátu z řas wakame
- 1 hrst kešu ořechů
- klíčky
- Chilli majonéza:
- 4 lžíce majonézy
- 1-2 lžičky chilli omáčky
Způsob přípravy
Uvařenou rýži rozdělte do 4 misek.
Čerstvého lososa nakrájejte na kostičky o hraně 1 cm. Ochuťte rýžovým octem a sezamovým olejem a nechte odležet, dokud nepřipravíte zbylé suroviny.
Avokádo, ředkvičky a okurku nakrájejte na plátky.
Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Ochuťte citronovou šťávou a medem.
Do každé misky s rýží přidejte rovnoměrně nakrájeného lososa, zeleninu, wakame salát, kešu ořechy a klíčky.
V malé mističce smíchejte majonézu a chilli omáčku, tu pak lehce přelijte každou misku.