Pizza s čerstvou ricottou a červenou cibulí recept

Lukáš Svítil

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření30 minPočet porcí1 porce

I když se může zdát opak pravdou, tento recept není o pizze jako takové, ale hlavně o sýru. Nebudeme chodit kolem horké kaše, doma vyrobený sýr je prostě jiná úroveň. Ten proces, kdy se všechno krásně spojí a doma to vytvoří nezaměnitelnou sýrovou vůni. Ta je ovšem velmi vzdálená té nepříjemné vůni sýra, kterou má mnoho z nás neodbytně zafixovanou.
Ale ricottu můžete samozřejmě i koupit normálně v obchodě. Ne každý přece jenom vlastní nějakou tu ovci. Jenom prosím sáhněte po té nejčerstvější.

Chuť sýra vystřelí, když na něj nasypete trochu soli a vymačkáte pár kapek citronové šťávy. Pomocí riccoty a prosciutta vytvoříte například báječné sendviče, do nichž ještě přidáte zkaramelizovanou červenou cibuli, která v této poddobě ve své vrcholné formě neodbytně připomíná marmeládu. Ale z těchto ingrediencí můžete upéct i perfektní a originální pizzu.

Někteří lidí si myslí, že je velmi ošemetné míchat slané a sladké věci dohromady. Třeba kuře s meruňkami nebo salát s hroznovým vínem. Nicméně kontrastů chutí a vůní byste se neměli bát. Proto by se sousloví cibulová marmeláda mělo používat bez bázně a hany. Složka z červené cibule je spíš pálivá než sladká, a když přidáte čerstvě mletý pepř, dostanete se opravdu daleko o dezertních chutí. A s čerstvou ricottou a proscuittem, které bude krásně dokřupava vypečené na placce křupavého chleba, to bude super zábavná večeře.

Ale tento příběh je zejména o sýru. Z tohoto množství vyrobíte asi dva hrnky sýra. Prostým násobením množství surovin ho vyrobíte, kolik potřebujete.

2 litry plnotučného mléka
2 hrnky podmáslí

Široké síto nebo cedník vyložte tenkou látkou složenou tak, aby měla alespoň čtyři vrstvy. Umístěte do umyvadla.

Nalijte mléko a podmáslí do hrnce se silným dnem. Vařte na vysokém ohni za častého míchání. Občas důkladně prohrábněte i dno hrnce, aby se vám mléko a podmáslí nepřipalovalo. Jak se mléko zahřívá, tvaroh začne stoupat a srocovat na povrchu.

Když směs dosáhne teploty 175 až 180 stupňů, oddělí se tvaroh a syrovátka. Syrovátka bude pod hromadou hustých a bílých cucků tvarohu vypadat jako zakalená šedá voda. V chvíli ihned vypněte a jemně tvaroh vyndejte do síta s látkou.

Když ho máte všechen v sítu a nekape s něj už žádná voda, zabalte ho do látky a jemně zmáčkněte, aby se tvaroh spojil. Nechte stlačené tak 15 minut. Syrovátku vylijte.

Vybalte teď už sýr ricotta a dejte ho do vzduchotěsných nádob. Spotřebujte do jednoho týdne.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 hrnky nakrájené červené cibule
  • 1 a ½ čajové lžičky hnědého cukru
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • špetka sušeného drceného červeného pepře
  • 1 hrnek čerstvého sýra ricotta
  • 6 až 8 plátků prosciutta
  • těsto na jednu pizzu


Způsob přípravy

Zahřejte 1 lžíci olivového oleje ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokém plameni. Přidejte cibuli a cukr. Vařte za častého míchání do jemné, tmavě hnědé barvy. Trvá to asi 16 minut.

Vmíchejte ocet a drcený pepř. Vařte, dokud směs nezhoustne, asi 1 až 2 minuty. Tuto čalamádu velkoryse osolte a opepřete.

Troubu předehřejte na 260 stupňů. Těsto na pizzu vyklopte na plech posypaný moukou. Potřete lžící olivového oleje. Posypte solí. Potřete „marmeládou“ z červené cibule celý povrch pizzy, na to dejte ricottu a nakonec poklaďte prosciutto.

Pečte, dokud vrchní strana nebude řádně zkaramelizovaná a pizza krásně křupavá. Zabere to asi 10 až 12 minut.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Pizza s čerstvou ricottou a červenou cibulí recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu pizza čerstvou ricottou červenou cibulí .
Hledat podobné recepty na internetu jako Pizza s čerstvou ricottou a červenou cibulí


×