Piškotový jablečný koláč recept
Piškotový jablečný koláč je vláčný moučník ke kávě nebo k čaji. Nebo k nedělní snídani, třeba s horkou čokoládou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- náplň:
- 500 ml mléka
- 1,5 balíčku vanilkového pudinku
- 3 lžíce cukru krupice
- piškotové těsto:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 vejce
- 0,5 hrnku cukru krupice
- 0,5 hrnku rostlinného oleje
- 0,5 hrnku mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- jablečná náplň:
- 500 g nastrouhaných jablek
- 2 lžíce cukru krupice
- 0,5 lžičky vanilkového extraktu
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Utřeme vejce s cukrem do pěny. Pak postupně za stálého šlehání přidáváme olej, mléko a nakonec mouku, ve které jsme rozmíchali kypřící prášek.
Do olejem vymazané a moukou vysypané formy na koláč nalijeme polovinu těsta. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10 minut. Mezitím si připravíme obě náplně.
Nastrouhaná jablka s cukrem a vanilkou podlijeme lžící vody a podusíme asi 2 minuty. Uvaříme hustý vanilkový pudink.
Podušená jablka vmícháme do horkého pudinku a ten pak rozprostřeme na upečené těsto.
Vše zalijeme zbylým piškotovým těstem a v předehřáté troubě znovu pečeme asi čtvrt hodiny. Koláč můžeme ozdobit šlehanou smetanou .