Perník trochu jinak recept
Perník rozhodně patří mezi klasiku českých moučníků, dá se ale upéct v mnoha variacích. V kombinaci s tvarohem a broskvemi vznikne vláčný dezert, po kterém se v kuchyni jen zapráší.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 120 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 3 lžíce medu
- 150 ml mléka
- 2 vrchovaté lžíce kakaa
- 1 sáček kypřícího prášku do perníku
- 50 ml slunečnicového oleje
- Náplň:
- 250 g měkkého polotučného tvarohu
- 100 ml smetany ke šlehání
- 60 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 300 g čerstvých broskví nebo kompotovaných bez nálevu
Způsob přípravy
V míse smícháme mouku s kakaem, přidáme kypřící prášek, cukr, vejce, med, olej a vše pečlivě promícháme.
Vyšší plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhaným kokosem. Těsto nalijeme na plech.
V misce smícháme tvaroh, smetanu, vanilkový a moučkový cukr. Připravíme si pevnější igelitový nebo cukrářský sáček, směs do něj naplníme, odstřihneme špičku a tvarohovou náplň naneseme na těsto tak, abychom vytvořili ozdobnou mřížku.
Čerstvé broskve krátce spaříme horkou vodou, oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na kostičky. Kompotované broskve stačí jen nakrájet. Ovoce rozprostřeme na těsto a plech vložíme do trouby předehřáté na 170°C. Perník pečeme přibližně 45 minut.