Pečené vepřové koleno recept
Oblíbená masová pochoutka vepřové koleno je populární v zimě, o Masopustu, ale i v létě, kdy dodává sílu například vodákům. Do měkka upečené koleno, které se rozplývá na jazyku, chutná výtečně v kombinaci s čerstvě upečeným chlebem, s různými druhy hořčice a nastrouhaným křenem. K zapití nesmí samozřejmě chybět džbánek piva, v němž se vepřové koleno také marinuje.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 vepřové koleno
- 1 palice česneku + 6 stroužků
- 3 cibule
- 300 ml světlého piva
- pepř
- sůl
- K podávání:
- chléb
- hořčice
- křen
Způsob přípravy
Kůži na koleni nařízneme ostrým nožem do mřížky. Nožem obkroužíme i maso u kosti, abychom ho mohli prstem trochu uvolnit. Maso osolíme zvenku i ve vzniklém otvoru, opepříme ho a potřeme rozdrcenými stroužky česneku.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny a vyložíme ji na dno pekáčku, společně s neoloupanými stroužky česneku. Koleno na vzniklé lůžko položíme, podlijeme ho pivem, pekáček zakryjeme a necháme v mírném chladu marinovat přes noc.
Troubu předehřejeme na 160°C. Pekáček odkryjeme, vložíme do předehřáté trouby a maso pečeme přibližně dvě hodiny. Během pečení koleno otáčíme, dle potřeby podléváme a maso přeléváme výpekem.
Pět až deset minut před koncem doby pečení zapneme v troubě gril (pokud ho nemáte, nic se neděje), koleno otočíme kůží vzhůru a necháme opéct kůrčičku.
Hotové koleno servírujeme s čerstvým chlebem, hořčicí a nastrouhaným křenem.