Pečené vepřové koleno recept
Vepřové koleno je kalorická bomba, a proto se hodí zejména k chladnějšímu počasí. Když je udělané na pivě, odolá této české specialitě jen málokdo. Nejlépe chutná s nastrouhaným křenem, hořčicí, chlebem, okurkou a žejdlíkem piva. Já jsem se v přípravě receptu nechala inspirovat předpisem ze stránek Czechspecial, kde jsou k nalezení recepty na jídla, která můžeme bez nadsázky považovat za národní poklad.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 vepřová kolena
- 10 stroužků česneku
- 8 lžic plnotučné hořčice
- 2 cibule
- 500 ml černého piva
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 6 kuliček nového koření
- 3 - 4 bobkové listy
- čerstvý rozmarýn
- jíška nebo chléb na zahuštění
Způsob přípravy
Kůži na koleně je nejprve třeba tzv. "umělecky vyzdobit", tedy ostrým nožem nakrájet na mřížky. Do vzniklých otvorů vetřeme utřený česnek, hořčici, sůl, pepř, kmín a ještě papriku. Maso vložíme do pekáče a necháme přes noc uležet v chladu.
K odleželému masu přisypeme nové koření, bobkový list a na měsíčky nakrájenou cibuli. Do pekáčku přihodíme snítku rozmarýnu a vše zalijeme pivem. Troubu roztopíme na 180 - 200°C, nádobu s masem zakryjeme alobalem a pečeme v troubě asi hodinu a půl. V mezičase lze maso podlévat.
Po hodině a půl sundáme alobal a koleno necháme ještě půl hodiny péct, aby byla kůžička křupavá. Na posledních pár minut můžeme zapnout gril, který proces urychlí.
Po upečení koleno vyndáme z pekáčku, šťávu slijeme, odstraníme koření, necháme krátce zredukovat, a když je třeba, můžeme ji zahustit jíškou nebo chlebem. Koleno podáváme s pečivem nebo bramborem.