Pečené škvarkové placky recept
Pečené škvarkové placky jsou nejlepší z domácích škvarků. Tohle jídlo, které znaly už naše babičky, se výborně hodí k horkému čaji do chladných podzimních dní.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 400 g vepřových škvarků
- 40 g čerstvého droždí
- 500 g hladké mouky
- 4 vejce
- 2 lžičky cukru krupice
- 250 ml polotučného mléka
- 4 lžíce rozpuštěného sádla
- 1/2 lžičky soli
Způsob přípravy
Do mísy nasypeme mouku promíchanou se solí. Přidáme rozdrobené droždí, čtyři žloutky, cukr, vlažné mléko a rozpuštěné sádlo. Vše promícháme a prohněteme na hladké těsto. Nakonec přidáme nahrubo umleté škvarky a znovu důkladně hněteme, aby se těsto provzdušnilo.
Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou necháme na teplém místě kynout asi 1 až 1,5 hodiny. Troubu si mezitím předehřejeme na 170 stupňů. Vykynuté těsto vyklopíme a vyválíme z něho placky o průměru 8 cm. Rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozpuštěným sádlem a zvolna pečeme asi 25 minut.