Pečené krůtí stehno recept
Pečené krůtí stehno s domácí bramborovou kaší, s pečenými bramborami nebo s dušenou zeleninou je perfektní oběd pro celou rodinu. Nebo k němu podejte bramborový knedlík s dušeným kedlubnovým zelím.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 krůtí stehno s kostí
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 2 lžíce olivového oleje
- mletý černý pepř
- mořská sůl
- mletá sladká paprika
Způsob přípravy
Krůtí stehno očistíme a kůži na několika místech nařízneme. V misce smícháme olej s utřeným česnekem, rozmarýnem a špetkou papriky, pepře a soli. Krůtí stehno touto marinádou důkladně potřeme ze všech stran a uložíme ho na několik hodin do ledničky.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Marinované stehno vložíme do pekáče, přikryjeme víkem a pečeme 15 minut. Po této době snížíme teplotu v troubě na 180 stupňů a pečeme dalších 20 až 45 minut podle velikosti masa. Pak kovovou jehlu vpíchneme do masa a pokud vytéká růžová šťáva, pokračujeme v pečení. Před koncem pečení odstraníme víko pekáče, zvýšíme teplotu a ještě 10 minut stehno dopékáme.
Po upečení vyndáme pekáč z trouby a maso necháme ještě pár minut "dojít". Pak ho opatrně nakrájíme na plátky a můžeme podávat.