Pečená srnčí žebra recept
Zvěřina má svou specifickou chuť i vůni a srnčí maso je velmi chutné a jemné. Nejlepší je v období od srpna do září, kdy má zvěř dostatek potravy. Kdo má obavu z typického aroma masa, nemusí mít strach, jalovec se o tuto “vůni” spolehlivě postará.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 - 1,5 kg srnčích žeber
- 1 cibule
- 1 menší celer
- 1 petržel
- 1 mrkev
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- Kořenící směs k naložení:
- 7 kuliček jalovce
- 7 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- 2 hřebíčky
- 1 čajová lžička koriandru
- 1 čajová lžička tymiánu (lze použít i snítku čerstvého)
- 1 čajová lžička mletého zázvoru
Způsob přípravy
Žebra omyjeme, pečlivě osušíme a zbavíme blány, a to tak, že ostrý nůž zasuneme pod blánu, otáčíme s ním, aby se lehce uvolnila a pak ji za pomoci kuchyňské utěrky stáhneme. Zbytek odstraníme nožem. Pokud jsou žebra příliš velká, lze je rozpůlit za pomoci sekáčku.
V hmoždíři rozdrtíme koření pro naložení žeber. Do masa vetřeme olivový olej, posypeme ho kořením, zabalíme do potravinové folie a necháme přes noc odležet v lednici.
Druhý den maso vybalíme, osolíme a vložíme do pekáčku spolu s očištěnou, nakrájenou kořenovou zeleninou a cibulí. Troubu předehřejeme na 180 °C, maso trochu podlijeme a pečeme přibližně dvě hodiny. V průběhu pečení ho kontrolujeme a dle potřeby ještě podléváme. Podáváme s bramborovou kaší nebo pečivem.
V koření naložená žebra skvěle chutnají i na grilu. Ten předehřejeme na 108 - 110°C a žebírka necháme v zakrytém grilu přibližně 8 hodin.