Pečené vepřové kotlety recept
Pečené vepřové kotlety můžeme připravit na sto různých způsobů. Tento je jedním z nich a je skvělý.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 1 cibule
- 2 hrnky vody
- 1 hlavička česneku
- 1 hrnek suchého červeného vína
- 2 hrnky hovězího vývaru
- 3 lžičky celého černého pepře
- 8 oloupaných a rozpůlených šalotek
- 8 bobkových listů
- 20 snítek tymiánu
- mletý černý pepř
- sůl
- 3 kg vepřových kotlet v celku
Způsob přípravy
Pečené vepřové kotlety můžeme připravit na sto různých způsobů. Tento je jedním z nich a je skvělý. Trouba by měla být předehřátá na 200 stupňů. Maso okořeníme solí a mletým černým pepřem. Polovinu nakrájeného česneku, šalotky, 6 bobkových listů, 10 snítek šalvěje a 10 tymiánových snítek rozložíme do pekáče, na ně položíme maso a zalijeme jedním hrnkem vody. Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme 45 minut. Pak teplotu snížíme na 170 stupňů a dále pečeme 2 hodiny a 15 minut. Podle potřeby doléváme zbylou vodou. Po upečení maso přendáme na velké prkénko a vypečený tuk z pekáče slijeme do zvláštní misky. Bylinky a zeleninu z tuku odstraníme. Dvě lžíce tuku nalijeme do pekáče, přidáme 10 tymiánových větviček, 10 větviček šalvěje, 2 bobkové listy, nakrájený česnek, pepř a cibuli a vše dusíme asi 8 minut při mírné teplotě.
Když cibule lehce zezlátne přilijeme víno a důkladně ode dna promícháme. Nyní vše z pekáče nalijeme do menšího hrnce a přivedeme k varu. Přidáme zbytek tuku z misky a červené víno a dále vaříme asi 15 minut. Mouku smícháme s trochou tuku a přidáme do hrnce. Promícháme, povaříme 5 minut a pak omáčku procedíme přes jemné síto. Pečené maso nakrájíme na jednotlivé kotlety a podáváme s omáčkou a s přílohou podle vlastního uvážení. Třeba vařené brambory, dušená rýže, dušená zelenina atd.