Pečené kuře s bramborami recept
Pečené kuře s bramborami je oblíbeným pokrmem a tento recept se spoustou skvělého koření je opravdu jednoduchý. Pečeme maso společně s přílohou, což je časově úsporné a příloha je ještě chutnější.
Ingredience receptu
- 800 g brambor
- 1 velké kuře
- 2 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 5 lžiček mořské soli
- 1 lžíce mleté uzené papriky
- 4 lžičky tmavě hnědého cukru
- 1 lžíce nasekané ploché zelené petrželky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky cibulového prášku
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/2 lžičky mletého kmínu
Způsob přípravy
Pečené kuře s bramborami je oblíbeným pokrmem a tento recept se spoustou skvělého koření je opravdu jednoduchý. Pečeme maso společně s přílohou, což je časově úsporné a příloha je ještě chutnější. Trouba musí být předehřátá na 180 stupňů. Hnědý cukr, paprika, kmín, česnekový prášek, cibulový prášek, 2 lžičky pepře a 4 lžičky soli smícháme dohromady. Kuře důkladně očistíme, omyjeme a osušíme. Dovnitř kuřete nasypeme jednu lžičku kořenící směsi a rozetřeme. Povrch kuřete potřeme jednou lžící olivového oleje a zbývající kořenící směs na kuře důkladně rozetřeme.
Brambory důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtvrtky.Pak je se zbývající polovinou lžičky pepře, 1 lžičkou soli a 1 lžící olivového oleje smícháme dohromady. Tuto směs nasypeme na olejem vymazaný velký pekáč. Brambory by měly být v jedné vrstvě.Uprostřed pekáče necháme místo na kuře. Okořeněné kuře položíme mezi brambory hřbetem nahoru, pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme 60 až 80 minut podle velikosti kuřete. Pečené kuře naporcujeme a podáváme s pečenými bramborami posypanými zelenou petrželkou.