Pečená vepřová panenka recept
Pečená vepřová panenka je pikantní a křehké maso, které můžeme podávat třeba s bramborovou kaší, s bramborovými knedlíky a špenátem, nebo jen s čerstvě uvařenými brambory.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,3 kg vepřové panenky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce řepkového oleje
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce celého černého pepře
- mletý černý pepř
- sůl
- 2 lžíce hořčice v prášku
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- 1/3 hrnku hnědého cukru
- 4 lžíce másla
Způsob přípravy
Pečená vepřová panenka je pikantní a křehké maso, které můžeme podávat třeba s bramborovou kaší, s bramborovými knedlíky a špenátem, nebo jen s čerstvě uvařenými brambory. V misce smícháme bobkový list, celý pepř, hořčici v prášku, hnědý cukr, sůl a 2 litry vody tak, aby se vše, kromě bobkového listu a kuliček pepře, rozpustilo. Maso vložíme do uzavíratelného plastového sáčku, zalijeme ho tímto solným roztokem, sáček uzavřeme a položíme do mísy. Mísu necháme v chladnu asi 4 hodiny. Mezitím si troubu předehřejeme na 220 stupňů. Do pekáče nalijeme olej a máslo, a maso, které jsme vyjmuli z nálevu a důkladně osušili, v něm opékáme ze všech stran asi 8 minut.
Pak snížíme teplotu, odstraníme přebytečný tuk a maso zvolna pečeme přibližně 40 minut do měkka. Hotové maso přendáme z pekáče na servírovací tác a před rozkrájením na plátky ho necháme 20 minut odpočinout. Do pekáče s výpečky a zbylým tukem nalijeme kuřecí vývar a povaříme ho 3 minuty, až se částečně vyvaří. Nyní přidáme dijonskou hořčici, osolíme a opepříme podle chuti a důkladně hotovou omáčku promícháme. Jednotlivé plátky pečené panenky polijeme omáčkou a podáváme s vybranou přílohou.