Pažitková omáčka recept
V Rakousku vám pažitkovou omáčku naservírují k vařenému hovězímu masu. Vídeňská varianta omáčky je hutnější a konzistencí trochu připomíná majonézu. Tento recept je odlehčenou verzí slavné přílohy. Pažitková omáčka nemá tak silný říz jako třeba omáčka křenová, ale přesto je chuťově výrazná a skvěle doplní chuť vařeného masa.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 ml mléka
- 200 ml zakysané smetany
- 40 g hladké mouky
- 20 g másla
- 1 žloutek
- cukr
- ocet
- čerstvá pažitka
- sůl
Způsob přípravy
Mléko nalijeme do rendlíku a přivedeme k varu.
V zakysané smetaně rozmícháme mouku a směs nalijeme do vroucího mléka. Promícháme a necháme chvíli povařit.
Omáčku osolíme, dochutíme cukrem a octem. Pro zjemnění přidáme máslo, které necháme zcela rozpustit.
Pažitku umyjeme, osušíme a nadrobno nasekáme.
Do horké omáčky vmícháme žloutek, nasekanou pažitku, vše promícháme a můžeme servírovat.