Parmezánové rizoto recept
V Itálii se rizoto připravuje z rýže Arborio nebo třeba Carnaloni. Jde o takové druhy rýže, které mají vyšší obsah škrobu, ten se postará o to, že je rýže ve výsledku lepivější, což je u rizota žádoucí. Recept na rizoto s parmezánem je velmi snadný na přípravu, to mu ale neubírá na chuti.
Ingredience receptu
- 350 g rýže Arborio
- 40 g parmezánu
- 40 g másla
- 1 šalotka nebo menší cibule
- 10 g kvalitního olivového oleje
- 60 g suchého bílého vína
- 1 zeleninový bujón v biokvalitě
- ½ čajové lžičky soli
- 850 g vody
Způsob přípravy
Parmezán rozsekáme v mixéru nebo ho nastrouháme na hrubším struhadle a odložíme stranou.
Šalotku nebo cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Ve vyšším hrnci zahřejeme olivový olej, poloviční dávku másla a na tuku necháme zesklovatět šalotku. Pak přisypeme propláchnutou, okapanou rýži a restujeme dalších tři až pět minut.
K orestované rýži přilijeme víno, minutku ho provaříme, pak přidáme vodu, bujón, sůl a rýži vaříme asi 12 - 13 minut. Uvařené rizoto necháme v zakrytém hrnci minutu, dvě dojít. Pak k němu přimícháme zbylé máslo, parmezán a podáváme.