Papriková pomazánka recept
Pikantní papriková pomazánka může sloužit jako základ pro zajímavé jednohubky, nebo chlebíčky. Můžete jí také použít jako jednoduchý dip a máčet si v něm opečený toustový chléb, pečené brambory nebo koupené tacos chipsy.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 červené papriky kapie,
- 1 lilek,
- 4 cherry rajčátka,
- 1 středně velká cibule
- 5 stroužků česneku,
- 200 ml olivového oleje
- 1 lžička červeného vinného octa,
- sůl a pepř na dochucení,
- špetka mletého rozmarýnu,
- 1 lžička sušené pálivé papriky,
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 170°C. Papriky rozkrojíme a odstraníme semínka. Cibuli oloupeme a rozpůlíme. Česnek loupat nebudeme, jen seřízneme z vrchu. Rajčátka omyjeme, lilek také a rozpůlíme ho. Zeleninu rozložíme na plech a pokapeme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě do měkka.
Poté co zelenina vychladne, sejmeme z paprik, lilku a rajčat slupku. Nožem vymáčkneme česnek ze slupek. Zeleninu vložíme do mixéru a rozmixujeme na jemný krém. Postupně přiléváme olej. Dochutíme solí, pepřem, pálivou paprikou a rozmarýnem a zakápneme octem. Vše důkladně promícháme dokud se suroviny nespojí v pastu. V případě, že je krém příliš řídký, můžeme povařit v hrnci na kamnech dokud nezhoustne.