Panna cotta recept
Oblíbený původem italský dezert zdomácněl také u nás. Na přípravu je velmi jednoduchý a v létě vás báječně osvěží. Jak na jeho přípravu? Je velmi snadná a zvládnete ji i doma.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk
- 4 plátky želatiny
- 40 g cukru
- ovoce
Způsob přípravy
Plátkovou želatinu si předem namočíme do studené vody, stačí několik minut, případně i do studeného mléka.
V hrnci zahřejeme smetanu, cukr a semínka vanilkového lusku. Zahřejeme, ale nevaříme, těsně pod bodem varu je potřeba hrnec pod bodem varu stáhnout. Dáváme pozor, aby se nám smetana nepřipálila. Do mírně prochladlé směsi přidáme želatinu.
Směs rozlijeme do misek na servírování nebo do formiček, v nichž bude potřeba nechat smetanu ztuhnout. Jestliže žádnou vhodnou nádobku nemáme, jednoduše můžeme použít běžné hrníčky. Ozdobit můžeme čerstvým ovocem, například malinami či jahodami, případně si vyrobíme ovocný rozvar, který osladíme lžicí cukru nebo stejným množstvím medu. Panna cotttu můžeme přelívat také čokoládou nebo karamelem. Smetanový základ lze navíc ochutit limetkovou šťávou nebo lžicí medu.