Ovocné kynuté knedlíky recept
Ovocné kynuté knedlíky, ať už jsou s jahodami, meruňkami, švestkami nebo docela jiným ovocem, máme rádi hlavně my, milovníci sladkých jídel. A nejraději je mají naše děti.
(celý recept)
Ingredience receptu
- ovoce dle sezóny (švestky, jahody, meruňky)
- 300 g polohrubé mouky
- 2 lžíce cukru
- sůl
- 50 g droždí
- 1 vejce
- 200 ml mléka
- 100 g strouhaného tvrdého tvarohu
- 100 g másla
- 80 g cukru
Způsob přípravy
Ovocné kynuté knedlíky, ať už jsou s jahodami, meruňkami, švestkami nebo docela jiným ovocem, máme rádi hlavně my, milovníci sladkých jídel. A nejraději je mají naše děti. Z droždí, cukru, trochy vlažného mléka a špetky mouky si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme vejce, sůl, zbylé mléko, cukr a kvásek a důkladně prohněteme na hladké těsto. Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi půl hodiny.
Na pomoučeném vále pak z těsta uválíme válečky, které nakrájíme na menší kousky. Rukou je roztáhneme, vložíme ovoce a vytvoříme z těsta kulaté knedlíky. Jednotlivé knedlíky vhazujeme do osolené vroucí vody a vaříme přibližně 10 minut, podle jejich velikosti. Během vaření je občas děrovanou lžící obrátíme. Po uvaření každý knedlík propíchneme vidličkou, aby unikla pára. Na talíři knedlíky posypeme strouhaným tvarohem, trochou cukru a polijeme rozpuštěným máslem.