Obrácený hruškový koláč recept
Obrácený hruškový koláč je rychlý, jednoduchý moučník, na který potřebujeme jen pár obvyklých ingrediencí. Hrušky by měly být zralé, ne příliš tvrdé.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 600 g zralých hrušek
- 1/4 hrnku hnědého třtinového cukru
- 1/4 hrnku cukru krupice
- 1/4 hrnku oleje
- 1 až 2 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 hrnku bílého smetanového jogurtu
- 3/4 hrnku hladké mouky
- máslo
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jaderníku a čtvrtky nakrájíme na plátky.
Formu na koláč důkladně vymažeme máslem. Na máslo rozsypeme po celém dně hnědý cukr. Na cukr naskládáme plátky hrušek v jedné vrstvě.
V míse ušleháme vejce s bílým cukrem do pěny. Pak postupně za stálého šlehání přidáváme olej, jogurt a nakonec mouku ve které jsme rozmíchali kypřící prášek.
Těsto nalijeme do formy na hrušky, formu zakryjeme alobalem a v předehřáté troubě pečeme asi 35 minut. Pak alobal odstraníme a dopečeme dalších asi 10 až 20 minut dozlatova.
Koláč vyklopíme, necháme vychladnout a můžeme ho ozdobit šlehanou smetanou nebo moučkovým cukrem.