Novoroční štóla s tvarohem recept
Novoroční štóla s tvarohem je jednoduchý moučník plný dobrot. Co ji upéct třeba k novoroční snídaní?
(celý recept)
Ingredience receptu
- těsto:
- 250 g jemného tvarohu
- 500 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 120 g Hery na pečení
- 100 g mandlí
- 250 g směsi kandovaného ovoce
- 1 kypřící prášek
- 150 g cukru krupice
- 1 citron
- 3 lžičky rumu
- na dokončení:
- 1 vejce
- cukr moučka
- rum
- máslo
- olivový olej
Způsob přípravy
Ve větší míse smícháme mouku s kypřícím práškem, přidáme tvaroh, Heru, cukr, 2 vejce, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry a lžičku citronové šťávy a rum. Rukama důkladně vypracujeme těsto.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Mandle spaříme, oloupeme a nasekáme nadrobno. Kandované ovoce nakrájíme na malé kousky. Těsto na pomoučeném vále rozválíme do oválu a posypeme kandovaným ovocem a mandlemi.
Válečkem do těsta lehce vtlačíme ovoce a mandle, pak ho přeložíme na polovinu a znovu přejedeme válečkem. Znovu z těsta vytvoříme ovál a přeložíme ho tak, aby zůstaly na jedné straně asi 2 cm volné, tzv. "schod", který je typický pro štólu.
Štólu položíme na olejem vymazaný plech a potřeme ji rozšlehaným vejcem. V předehřáté troubě ji pečeme asi hodinu. Vyzkoušíme špejlí, jestli je upečená a po vyndání z trouby ji potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu a hodně posypeme moučkovým cukrem .