Nejlepší domácí kečup recept
Nejlepší domácí kečup ze zralých rajčat můžeme v chladnu uchovávat až 3 týdny. Je pikantní a na rozdíl od kupovaného kečupu nepoužijeme žádné nezdravé přísady k jeho výrobě.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 900 g zralých rajčat
- 1 bílá cibule nakrájená nadrobno
- 1/2 hrnku bílého vinného octa
- 1 bobkový list
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 4 celé hřebíčky
- 5 lžic hnědého cukru
- 1/4 lžičky nového koření
- 1 utřený stroužek česneku
- 1 kousek skořice
- 1/4 lžičky celerového semínka
- 1,5 lžičky soli
- špetka chilli koření
- kousek tenkého plátna
- kuchyňský provázek
Způsob přípravy
Nejlepší domácí kečup ze zralých rajčat můžeme v chladnu uchovávat až 3 týdny. Je pikantní a na rozdíl od kupovaného kečupu nepoužijeme žádné nezdravé přísady k jeho výrobě. Do tenkého plátna uložíme nové koření, celerová semínka, skořici, bobkový list a hřebíček a plátno stáhneme motouzem do balíčku. Do velkého hrnce vložíme omytá a pokrájená rajčata, nakrájenou cibuli, utřený česnek, chilli, cukr, vinný ocet a sůl.
Přidáme sáček s kořením a vše přivedeme k varu. Snížíme teplotu a zvolna rajčata vaříme asi půl hodiny. Po této době by měla být rajčata zcela měkká a tak vyndáme z hrnce sáček s kořením a směs propasírujeme do jiného hrnce. Kečup znovu přivedeme k varu a ještě 15 až 30 minut ho vaříme přikrytý pokličkou do zhoustnutí. Hotovou omáčku nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčky.