Nastavovaná kaše recept
Bramborová kaše nastavená ječnými kroupami je tradiční a hlavně levné jídlo, na které se časem trochu zapomnělo, což je škoda. Tento pokrm totiž spolehlivě zasytí, a protože je bez masa, hodí se i do jídelníčku vegetariánů.
Ingredience receptu
- 1 kg brambor (lepší jsou moučnější, ideálně typ C)
- ¼ hrnku ječných krupek
- 1 hrnek mléka
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- majoránka
- Sůl
Způsob přípravy
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Když jsou měkké, vodu slijeme, přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Brambory rozšťoucháme a během procesu k nim postupně přiléváme vlažné mléko.
Krupky propláchneme na sítu vodou, necháme okapat, pak je nasypeme do hrnce a zalijeme asi čtyřnásobným množstvím vody. Takto je necháme 20 minut odstát, pak vodu osolíme a kroupy vaříme do změknutí. Trvá to přibližně půl hodiny a kroupy při vaření hodně nabydou na objemu. Hotové krupky vmícháme do kaše.
Na pánvi rozpustíme sádlo a dozlatova na něm osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Hotovou kaši servírujeme na talíře a zdobíme cibulkou. Přidat lze i čerstvé bylinky.