Náplň do pita chleba recept
Tento chléb vypadá jako silnější placka a jeho základ tvoří pšeničná mouka a kvasnice. Skvěle se hodí například pro přípravu sendvičů nebo jako příloha k nejrůznějším dipům. Na Blízkém východě, kde je toto pečivo tradiční, se podává také k hummusu, tedy pastě z cizrny, sezamu a oleje. Pita se však dá i naplnit a skvělá je také zapečená pod kontaktním grilem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- ½ květáku
- 1 plechovka cizrny ve slaném nálevu
- 1 - 2 avokáda
- 1 stroužek česneku
- 2 čajové lžičky kari koření
- 1 limetka nebo citron
- 5 polévkových lžic zakysané smetany
- 1 lžíce oleje
- 1 čajová lžička sušeného koriandru nebo hrst čerstvého
- sůl
- pepř
- 4 ks pita chleba
Způsob přípravy
Květák zbavíme listů a košťálu, omyjeme ho a rozdělíme na růžičky. Ty nakrájíme na ještě menší kousky. Cizrnu scedíme přes síto a necháme chvíli okapat.
Troubu předehřejeme na 200°C a plech vyložíme pečícím papírem. Na plech rozmístíme nakrájený květák, okapanou cizrnu, dochutíme je solí, pepřem, kari kořením a pokapeme olejem. V předehřáté troubě pečeme asi 20 minut.
Avokádo rozpůlíme, pecku vyndáme za pomoci nože a lžičkou vyjmeme dužinu, kterou dáme do hlubokého talíře, kde ji za pomoci vidličky rozmačkáme. Limetku omyjeme horkou vodou, kůru nastrouháme, poté plod rozpůlíme a vymačkáme šťávu. Částí šťávy zakapeme rozmačkané avokádo. Česnek očistíme, nakrájíme nadrobno a přidáme k avokádu. Směs dochutíme solí, pepřem a nasekaným, umytým a okapaným čerstvým koriandrem nebo sušeným kořením.
Zakysanou smetanu smícháme v misce s polovinou nastrouhané limetkové kůry. Asi 5 minut před koncem pečení květáku a cizrny přidáme do trouby naříznuté pita chleby, aby se prohřály. Když je hotovo, chleby vyndáme, pomažeme zevnitř avokádovou směsí, naplníme květákovou a cizrnovou směsí a vše pokapeme zbylou limetkovou šťávou. Nakonec náplň ozdobíme dresingem z kysané smetany.