Nákyp s rýží a jablky recept
Nákyp s rýží a jablky je jídlo jako stvořené pro milovníky sladkých jídel. Nemá chybu. Díky jablkům je lehký a vláčný. Chutná studený i teplý.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 5 jablek
- 1 hrnek rýže (kulatozrnné)
- 4 hrnky mléka
- 6 lžic cukru krupice
- 4 vejce
- 120 g másla
- 1 citron
- špetka skořice
- kandované ovoce
- sůl
Způsob přípravy
Do mléka přidáme špetku soli a rýži v něm uvaříme doměkka na hustou kaši. Podle potřeby ji během vaření mícháme vařečkou. Potom do kaše přidáme 100 g másla a cukr a znovu dobře promícháme. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
Když kaše vychladne , přidáme do ní žloutky, oloupaná a nastrouhaná jablka, nadrobno nakrájené kandované ovoce, špetku skořice a lžičku nastrouhané citronové kůry. Znovu vše důkladně promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho také vmícháme do připravené kaše.
Zapékací mísu vymažeme zbytkem másla a přendáme do ní rýžovou kaši. V předehřáté troubě pak nákyp pečeme přibližně půl hodiny dozlatova. Hned ho nakrájíme a podáváme, nebo ho necháme vychladnout, pak teprve nakrájíme a podáváme studený.