Mrkvová polévka se zázvorem recept
Kombinace sladké mrkve a ostřejšího zázvoru je zajímavá. Krásně barevná zeleninová polévka je přímo nabitá betakarotenem, který tónuje pokožku do karamelového odstínu a připraví ji na letní slunění. Díky zázvoru je mrkvová polévka příjemně pikantní a kokosové mléko a koření jí dodají šmrnc asijské kuchyně . Kdo chce mrkvovou polévku připravit dětem, dá jednoduše zázvoru méně nebo ho zcela vynechá, podobně jako chilli papričku. Mrkev je dostupná po celý rok, proto si na polévce můžeme pochutnat v létě i v zimě.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 600 g mrkve
- 1 cibule
- 60 g zázvoru
- 1 lžíce kari koření
- 1 chilli paprička
- 1 l kuřecího vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- mletý černý pepř
- sůl
Způsob přípravy
V hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm očištěnou, na kolečka nakrájenou mrkev. Když zelenina začne u okrajů zlátnout, přidáme do hrnce najemno nakrájenou cibuli. Směs mícháme a restujeme tak dlouho, dokud cibule zesklovatí.
Ke směsi přidáme kari koření, nadrobno nakrájenou, očištěnou chilli papričku a na jemném struhadle nastrouhaný zázvor. Krátce je společně orestujeme a nakonec zalijeme vývarem. Směs osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Polévku vaříme přibližně 20 minut.
Když zelenina změkne, přilijeme do polévky kokosové mléko a polévku dohladka rozmixujeme. Nakonec ji dochutíme solí a podáváme s pečivem nebo opečenými krutony.